Het belang van kleur en vorm

“Kleur bestaat niet. Alleen in ons bewustzijn.” Deze interessante woorden komen van de al lang overleden filosoof John Locke. Naast grootte, aantal, smaak en temperatuur zijn kleuren één van de eenvoudigste bouwstenen van ons denken. Ook de wetenschap bevestigt dat kleur niet bestaat. Want als er geen licht is kun je ook geen kleur waarnemen. In dit blog vertel ik wat het belang is van de juiste kleur in een vorm.

De perceptie van kleur kan je op grafisch vlak op twee manieren definiëren; pigment (PMS, CMYK, RAL) en licht (RGB). Als je een grafische opleiding hebt gevolgd weet je dat het hoofdstuk kleur en het hoofdstuk vorm niet ver van elkaar af liggen. Dit zijn twee uiterst belangrijke onderwerpen als het om ontwerpen gaat. Want als je vormen maakt dan geef je die vormen kleur, toch? Kleur bepaalt onbewust ook je gevoel en emotie. Zo weet je wanneer iets rood is, dat het aandacht nodig heeft. Denk maar eens aan cijfertjes in de min. Nooit leuk, maar door die kleur is het wel extra belangrijk gemaakt. Groen geeft daarentegen een idee van voldoening en evenwicht terwijl blauw vertrouwen en rust uitstraalt. Officieel zijn wit en zwart geen kleur maar worden als licht en duister beschouwd. Toch kunnen we deze tinten definiëren als kleuren in kleurenwaaiers en kleurstalen boeken.

In dit blog laat ik je een aantal exact gelijke vormen zien die een andere betekenis krijgen als de kleur verandert.

.1 pɹɐɐd – ɐɹqǝz

.2 ɐzzᴉd – ᴉǝ

.3 ʇoousoɔoɔ – lɐqƃuᴉlʍoq

.4 ʇnuop – puɐq

.5 lǝʇɹoʍ – ʞɐɐuᴉʇsɐd

.6 uoz – uɐɐɯ

.7 sǝpᴉɯɐɹʎd – ƃɹǝqsɾᴉ

.8 ǝᴉɟɟoʞ – ƃuᴉɹ

.9 ǝɾsɾᴉ uǝllɐʌǝƃ – ɹǝʇnoqɐʞ

 

Bonus feitje: Vrouwen en mannen reageren anders op kleuren.

Goed leesvoer?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Jeroen Kouijzer

Een creatief vormgever met een passie voor branding, gevoel voor vorm en liefde voor advertising. Inspiratie is overal!

More Posts

Comments

comments

Reacties (1)

Trackback URL | Reacties RSS Feed

  1. OnePaper schreef:

    Jeroen wat een geweldige voorbeelden! Wij lopen hier dagelijks tegenaan en jouw plaatjes kunnen ook onze klanten goed aantonen hoe belangrijk dit is. Petra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Send this to friend